Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Η απελευθέρωση των Ψαρών 21 Οκτωβρίου 1912

Αντώνης Βρατσάνος
Κυβερνήτης Α/Τ ΙΕΡΑΞ
Απελευθερωτής Ψαρών
    Σήμερα 21 Οκτωβρίου 2014 συμπληρώνονται 102 χρόνια από την μέρα που τα Ψαρά απελευθερωθήκαν από τον τουρκικό ζυγό. Την μέρα εκείνη που ο Αντώνης Βρατσάνος με το αντιτορπιλικό «Ιέραξ» θα σηκώσει στα Ψαρά την Ελληνική σημαία για να συναντήσει στον ουρανό του Αιγαίου την αιματοβαμμένη Ψαριανή.
      Το 2012 έγινε στα Ψαρά ο λαμπρός εορτασμός των 100 χρόνων με την συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού. Στην εκδήλωση ο τέως Δήμαρχος Ψαρών Εμμανουήλ Αγαπούσης παρουσίασε το χρονικό της απελευθέρωσης. Σήμερα θα σας παρουσιάσω το χρονικό όπως παρουσιάστηκε εκείνη την ήμερα και όπως το έχω συμπεριλάβει στο επετειακό βιβλίο μου «Εκατονταετηρίς της απελευθερώσεως των Ψαρών» και που ακόμα περιμένω να εκδώσει ο Δήμος Ψαρών όπως μου υποσχέθηκε δια στόματος του Δημάρχου του. Ευτυχώς για όποιον επιθυμεί να το διαβάσει υπάρχει και σε έντυπη μορφή ένα και μοναδικό αντίτυπο , τυπωμένο ιδίοις εξόδοις, στην Βιβλιοθήκη Ψαρών Κ. Κοτρόζος. 
                Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο και για όποιον δεν μπορεί να το ανοίξει παραθέτω το χρονικό μόνο σε εικόνες στο τέλος.
























ΑΜΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου